Sterilisatie van de vrouw

Sterilisatie van de vrouw

De sterilisatie van de vrouw gebeurt door een eenvoudige operatie waarbij de eileiders afgeklemd of doorgeknipt zodat er geen eicellen meer door kunnen en je onvruchtbaar bent. Vrouwen die zeker weten geen kinderen (meer) te willen krijgen kiezen voor sterilisatie.

Als je wilt kiezen voor de sterilisatie van de vrouw denk dat goed na omdat het een onherroepelijke keuze is die, als je spijt krijgt, maar heel moeilijk te herstellen is. Overleg daarom vooraf met je partner en bedenk waarom een andere anticonceptiemethode geen optie (meer) is.

Sterilisatie van de vrouwSterilisatie van de vrouw

Er zijn verschillende manieren voor de sterilisatie van de vrouw:

 • Laparoscopie (Kijkbuis-operatie)
 • Buikoperatie
 • Ovabloc-methode

Laparoscopie (Kijkbuis-operatie)
Bij een kijkbuisoperatie krijg je, onder narcose een klein sneetje (van ongeveer 1 cm) onder je navel. Via die openingkrijg je koolzuurgas in je buik om je eileiders en je baarmoeder goed te kunnen zien. Dat kan je een benauwd gevoel en druk in je middenrif geven.
Vervolgens krijg je een tweede sneetje iets lager waar het instrument ingebracht wordt waarmee de sterilisatie wordt uitgevoerd.

De eileiders kunnen afgesloten worden door ze dicht te branden (coagulatie) of door ze af te klemmen met een klemmetje of een ringetje. In de praktijk maakt het niet veel uit want alle drie de methoden zijn even goed. Meestal zal je arts je vragen of je zelf een voorkeur hebt
Als je kiest voor coagulatie (dichtbranden) kan dat  leiden tot minder bloedtoevoer naar je eierstokken waardoor soms de menopause eerder begint.

In sommige gevallen blijkt de sterilisatie, door complicaties, niet uitgevoerd te kunnen worden. het is dan belangrijk dat je vooraf met je arts alternatieven besproken hebt. Op het moment van sterilisatie kan dat niet omdat je dan onder narcose bent. Vaak is het wel mogelijk dan een buikoperatie te doen maar dat moet wel van te voren met je arts besproken zijn of je dat ook wilt.

Na de operatie kan je last hebben van wat schouderpijn doordat een beetje koolzuurgas in de buik is achtergebleven. Dit prikkelt het middenrif, waardoor pijn bij de schouderbladen kan ontstaan. Als je eierstokken met een ringetje afgesloten zijn dan kan je enkele dagen een onprettig gevoel en flink pijn in de onderbuik hebben. Je kan wat bloedverlies krijgen door het gebruik van de instrumenten die gebruikt zijn bij het afsluiten van je eileiders.

Buikoperatie
Soms is een laparoscopie (Kijkbuis-operatie) niet mogelijk als er veel verklevingen in de buik zijn door eerdere buikoperaties of na ernstige ontstekingen van de eileider.
Als de eileiders niet goed te zien zijn door een kijkbuis bij vrouwen met overgewicht dan is een buikoperatie ook de enige mogelijkheid. Een buikoperatie is een grote ingreep waarna je wel tot een week in het ziekenhuis moet blijven.

Ovabloc-methode
Bij de ovabloc methode verdooft de arts je baarmoederhals plaatselijk. Je krijgt een flexibele kijkbuis via je vagina in de baarmoederholte waardoor in de openingen van je eileiders een siliconen vloeistof gespoten wordt. De siliconenvloeistof stolt en sluit je eileiders af. De ovabloc methode duurt ongeveer een half uur en je mag daarna weer naar huis. Tot een week na de ingreep kan je wat bloed verliezen. Na drie maanden maakt de arts een röntgenfoto om te zien of de eileiders inderdaad goed afgesloten zijn,. Vanaf dat moment ben je onvruchtbaar.

De sterilisatie bij de vrouw is minder betrouwbaar dan bij de man. Soms herstelt je lichaam de afgesloten eileiders waardoor je toch een eisprong kan krijgen maar het kan ook gebeuren dat de operatie niet gelukt is. Hoe jonger je bent hoe groter de kans dat je lichaam je eileiders probeert te herstellen. Dichtbranden en het gebruik van klemmen of ringetjes is in de praktijk zekerder dan de ovabloc-methode.

Spijt van sterilisatie van de vrouw

Als je spijt krijgt dan is het soms mogelijk door een hersteloperatie je eileiders weer open te maken met een buikoperatie. Een hersteloperatie is echter een grote en moeilijke buikoperatie die veel langer duurt dan een sterilisatie. Tijdens de hersteloperatie verwijdert de arts het afgesloten deel van de eileiders, waarna de intacte gedeelten van de eileiders weer aan elkaar gehecht worden.

Als je gesteriliseerd bent met de ovabloc methode dan kunnen siliconen weer vrij makkelijk verwijderd worden. Maar de binnenkant van de eileiders zijn wel beschadigd en het is dan niet zeker dat je nog zwanger kan worden. Na de sterilisatie hou je je normale menstruatie omdat je hormonen in je lichaam niet veranderen.

Wat zijn de voordelen van sterilisatie van de vrouw:

 • Betrouwbaar anticonceptiemethode las die goed uitgevoerd is
 • Je hoeft niet meer over anticonceptie na te denken
 • Je krijgt of houdt je eigen natuurlijke menstruatiecyclus
 • Weinig bijwerkingen

Wat zijn de nadelen van sterilisatie van de vrouw:

 • Veel kosten ineens voor de operatie
 • Het is definitief en onomkeerbaar
 • Je houdt een klein litteken in de navel en boven het schaamhaar
 • De operatie is niet geheel risicoloos

anticonceptiemethoden.be is een uitgave van Internet Publishers BVBA
Schoolstraat 18, 2970 Schilde - www.internetpublishers.be

Copyright © 2004-2022. All Rights Reserved.

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT