Sterilisatie van de man

Sterilisatie van de man

Een sterilisatie van de man is een kleine maar onherroepelijke operatie waarbij de zaadleiders tussen de zaadballen en de prostaat bij de man worden afgebonden of doorgeknipt. Daardoor kunnen er geen zaadcellen meer de penis uit komen. Mannen die zeker weten geen kinderen (meer) te willen hebben kiezen vaak voor sterilisatie van de man omdat je na de operatie onvruchtbaar bent.

Normaal gezien produceren zaadballen de zaadcellen die bij een normale zaadlozing via de zaadleiders de penis verlaten. Als de zaadleiders doorgeknipt of afgebonden worden kunnen de zaadcellen er niet door en bij het klaarkomen zitten er dan geen zaadcellen meer in maar alleen spermavocht.

Sterilisatie van de manSterilisatie van de man

Sterilisatie van de man is een operatie waarvoor je naar het ziekenhuis moet. Voordat je daartoe besluit moet je zeker weten geen kinderen (meer) te willen hebben. Overweeg ook de andere conceptiemethoden en overleg dat goed met je partner.

In het ziekenhuis krijg je een plaatselijke verdoving waarna de arts links en rechts van je balzak een klein sneetje maakt om bij de zaadleiders te kunnen. Uit de zaadleiders wordt dan een klein stukje weggeknipt en dan afgebonden of dichtgeschroeid. De huid bij de balzak wordt dan weer gehecht. De hele operatie duurt ongeveer 15 minuten.

Na de operatie moet je een dag rust houden. Niet werken, niet fietsen, niet sporten en twee dagen niet douchen en een week niet in bad. Na de operatie kan je een zwaar en pijnlijk gevoel in je lies en balzak hebben.

Ook kun je door een bloeduitstorting een blauwkleuring of een zwelling krijgen rond de balzak. Het helpt, om de pijn te verlichten, om een strakke onderbroek of zwembroek aantrekken.
Je zal een aantal dagen geen sex kunnen hebben maar na een week kan je bij de huisarts de hechtingen weer weg laten halen als dat nodig is.

Om zeker te weten dat er geen zaadcellen meer vrijkomen moet je nog 6 tot 8 weken een anticonceptiemiddel gebruiken en na 3 maanden laten onderzoeken of er geen levende zaadcellen meer in je sperma zitten. Vanaf dat moment kan je altijd vrijen zonder een zwangerschap te veroorzaken. De zaadcellen die je produceert worden in je lichaam opgenomen en verteerd. Na de operatie ben je niet meer vruchtbaar en hoef je je nooit meer zorgen te maken over je anticonceptie.

Een sterilisatie is bij een man soms te herstellen als je spijt krijgt maar de kans is niet groot. Maar meestal lukt het niet om de zaadleiders weer goed te laten functioneren en je lichaam maakt vaak antistoffen tegen de zaadcellen waardoor ze worden afgebroken. De kans op vruchtbaarheid of een zwangerschap na een hersteloperatie is minder dan 45%.

Wat zijn de voordelen van sterilisatie van de man:

  • Heel betrouwbaar en je hoeft nooit meer om je anticonceptie te denken
  • Je kan nog gewoon een erectie krijgen en klaarkomen
  • Je hormoonproductie en dus je seksuele gevoelens veranderen niet
  • Weinig bijwerkingen

Wat zijn de nadelen van sterilisatie van de man:

  • Veel kosten in keer voor de operatie
  • Je bent nooit meer vruchtbaar
  • De knoopjes van de hechtingen kan je blijven voelen
  • Je kunt een drukkend gevoel houden in de ballen
  • Geen bescherming tegen geslachtsziekten

anticonceptiemethoden.be is een uitgave van Internet Publishers BVBA
Schoolstraat 18, 2970 Schilde - www.internetpublishers.be

Copyright © 2004-2022. All Rights Reserved.

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT