sterilisatie bij mannen

Sterilisatie bij mannen en vrouwen

Sterilisatie bij mannen en vrouwen is een definitieve vorm van een voorbehoedsmiddel waarbij het onmogelijk wordt dat een zaadcel bij een eicel kan komen. Bij de vrouw gebeurt dat door de eileiders te blokkeren en sterilisatie bij mannen door de zaadleiders te blokkeren.

Sterilisatie bij mannen

De sterilisatie bij mannen gebeurt onder plaatselijke verdoving door in de lies een klein stukje van de zaadleider te verwijderen en de uiteinden af te binden. De erectie en het orgasme worden niet beïnvloed door de vasectomie.  Bij een orgasme komen dan alleen zaadblaasjes (opslag ruimte voor zaadcellen) en vloeistof uit de prostaat vrij zonder zaadcellen. Tot 3 maanden na de sterilisatie moet nog wel een anticonceptie gebruikt worden omdat er eventueel nog zaadcellen in de zaadblaasjes zitten maar daarna is sterilisatie bij mannen een zeer betrouwbaar voorbehoedsmiddel.

sterilisatie bij mannenSterilisatie van de vrouw

Bij vrouwen worden normaal gezien de eileiders afgebonden zodat er geen eicellen na de ovulatie in de baarmoeder terecht kunnen komen. Dat kan op verschillende manieren gebeuren.
Bij de laparoscopische sterilisatie methode wordt onder narcose via een naald CO2 gas in de buik geblazen om daarna met een (kijk-)buis bij de navel en een (werk-)buis vlak boven de schaamstreek de eileiders op te zoeken en dicht te maken. De eileiders worden dicht gemaakt door te schroeien (tuba coagulatie),door er een (filshi) klip op te zetten of door een siliconen (fallope) ringetje om een eileiderlus te plaatsen. Normaal gezien kan deze behandeling in een dag plaatsvinden.
Bij een mini operatieve sterilisatie wordt er een kleine dwarse snede van ongeveer 5-6 cm in de onderbuik gemaakt. Door die snede wordt een stukje van de eileiders verwijderd of, net zoals bij de laparoscopische sterilisatie, de eileiders dichtgeschroeid of afgebonden.
Bij de sterilisatie via de vagina (essure procedure) wordt er, zonder narcose, een kijkbuis via de vagina in de baarmoederholte gebracht. Met een katheter wordt er een veertje  in de eileider gezet. In ht veertje zitten polyester vezeltjes die ervoor zorgen dat de eileider helemaal dichtgroeit. Na 3 maanden wordt er ter controle een foto gemaakt. De hele ingreep duurt niet langer dan een half uurtje en kan je er na weer naar huis.
Vergelijkbaar is de de ovabloc procedure waarbij er een een siliconen vloeistof in de eileider gespoten wordt die stolt en daarmee de eileiders afsluit. Ook bij deze procedure moet ook na 3 maanden een controlefoto gemaakt worden om te zien of de eileiders echt goed dicht zijn. In de tussentijd moet je dan een ander anticonceptiemiddel gebruiken.

Sterilisatie herstellen

Normaal gezien is een sterilisatie bij mannen en vrouwen definitief maar soms lukt het om de afgesloten zaadleider of eileider weer te herstellen. Maar of daarmee de vruchtbaarheid ook terug komt hangt af van de persoon. Denk dus heel goed na voordat je besluit tot een sterilisatie want herstellen is vaak niet goed meer mogelijk.

anticonceptiemethoden.be is een uitgave van Internet Publishers BVBA
Schoolstraat 18, 2970 Schilde - www.internetpublishers.be

Copyright © 2004-2022. All Rights Reserved.

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT