ovulatietest

De ovulatietest voor vrouwen

Het is een beetje de omgekeerde wereld om een ovulatietest te gebruiken als anticonceptiemiddel maar het helpt je wel om je cyclus goed te leren kennen.

ovulatietestTijdens de ovulatie zorgen je hormonen ervoor dat je eierstokken een eicel vrijgeven, de eisprong. Normaal gezien is dat 12 tot 16 dagen voordat je volgende menstruatie begint. Je lichaam maakt meer van het hormoon oestrogeen aan als je volgende eisprong gaat komen. Het baarmoederslijmvlies wordt dikker en dat is beter voor de zaadcellen.

Maar de toename van het oestrogeen heeft nog een andere effect: het zorgt voor een plotselinge toename van een ander hormoon: LH (luteïniserend hormoon) en die zorgt ervoor dat de eisprong plaatsvindt.

De ovulatietest

De ovulatietest maakt gebruik van die plotselinge toename van het LH door die te meten zodat je weet wanneer je eisprong is. Tot 4 dagen voor en 2 dagen na de eisprong ben je vruchtbaar. Als je niet zwanger wil worden dan moet je op die dagen niet vrijen.

Zoals gezegd het is een beetje omgekeerde wereld want de ovulatietest is eigenlijk bedoeld om te weten wanneer je wél zwanger bent. Maar het is een goed hulpmiddel om je eisprong te kennen zodat je dat voor de andere natuurlijke methoden zoals de BTC en Cervixslijmmethode, kan gebruiken.

Op vruchtbaarheidstesten.be vind je meer informatie over de ovulatietest.

anticonceptiemethoden.be is een uitgave van Internet Publishers BVBA
Schoolstraat 18, 2970 Schilde - www.internetpublishers.be

Copyright © 2004-2022. All Rights Reserved.

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT