BTC methode

De BTC methode

De Basale Temperatuur Curve (BTC methode) maakt gebruik van het gegeven dat de basale lichaamstemperatuur met 0,2 à 0,3 ºC van de vrouw na de eisprong stijgt tot aan de eerstvolgende menstruatie.

Bij de BTC methode moet steeds ‘s morgens vóór het opstaan op een vast tijdstip opgenomen worden. Normaal gezien is vanaf de tweede dag met de verhoogde temperatuur een zwangerschap niet meer mogelijk. Bij de BTC methode wordt het moment van de eisprong dus achteraf vastgesteld. Pas als je minimaal 3 maanden dagelijks je temperatuur gemeten hebt, kan je met een redelijke zekerheid zeggen wanneer je eisprong was en weet je je eigen ritme en cyclus duur.

Maar let op: je temperatuur verandert ook als je ziek, vermoeidheid of gestrest bent of medicijnen of alcohol gebruikt. Als je dus een verhoogde temperatuur meet en tegelijk misschien een andere oorzaak vermoedt zet dan de temperatuur op je schema tussen haakjes. Lees meer op  Mama en meer over de Basale temperatuur methode.

BTC methodeWerking BTC methode

Je gebruikt de BTC methode op de volgende manier: Je neemt elke ochtend, op hetzelfde moment, je lichaamstemperatuur op. In je vruchtbare periode, tussen je laatste menstruatie en je eisprong moet je niet onbeschermd vrijen want dan heb je kans dat je zwanger wordt. Na de ovulatie stijgt je lichaamstemperatuur met 0,2 à 0,3 graden tot je weer ongesteld wordt. Je bent zeker niet meer vruchtbaar vanaf de tweede dag nadat je temperatuur omhoog gegaan is.

Het duurt ongeveer 3 maanden of 3 cycli voordat je een betrouwbaar idee hebt van je menstruatiecyclus. Je moet weten hoe lang en hoe regelmatig je cyclus is en of je de temperatuurverschillen ook goed kan meten. Je kan dan na 3 maanden redelijk nauwkeurig je eisprong bepalen en weet je wanneer je vruchtbaar bent. In die periode moet je niet vrijen.

Als je een regelmatige cyclus hebt is dan is je eisprong steeds op dezelfde dag: 12 – 16 dagen voor je menstruatie. Normaal gezien ben je  2 dagen voor tot 1 dag na je eisprong vruchtbaar en mag je niet vrijen om een zwangerschap te voorkomen. Maar zaadcellen kunnen wel tot 48 uur of soms nog langer en leven blijven zodat je eigenlijk al 7 dagen voor de eisprong vruchtbaar kunt zijn. Voor deze zekerheid vrij ook pas als je zeker weet dat je eisprong geweest is.

Sommige vrouwen kunnen hun eisprong voelen. Maar als jij dat niet voelt dan is het belangrijk dat je je eigen (temperatuur)cyclus goed leert kennen. En let op: er zijn veel oorzaken die je temperatuur beïnvloeden dus neem echt de tijd. Het beste combineer je deze BTC methode met de cervixslijmmethode zodat je een extra methode hebt om je vruchtbare periode te bepalen.

De voordelen van de BTC methode zijn:

 • Het is gratis, behalve het grafiekpapier
 • Je hoeft niet naar de huisarts
 • In combinatie met Cervixmethode verhoog je de betrouwbaarheid
 • Je gaat je lichaam beter kennen
 • Je hoeft tijdens het vrijen niet aan anticonceptie te denken
 • Je blijft gewoonvruchtbaar
 • Je hormonen worden niet beïnvloed

De nadelen van de BTC methode zijn:

 • Het is een minder betrouwbare methode die veel discipline en nauwkeurigheid vraagt
 • Je  bent dagelijks bezig zijn met je anticonceptie
 • Je mag niet vrijen tijdens de eerste helft van je cyclus
 • Je weet pas achteraf wanneer je een eisprong had
 • Je moet de discipline hebben om elke ochtend vóór het opstaan je lichaamstemperatuur te meten
 • Je duurt minstens 3 maanden voordat je met de methode kunt beginnen als je weet hoe je cyclus is

anticonceptiemethoden.be is een uitgave van Internet Publishers BVBA
Schoolstraat 18, 2970 Schilde - www.internetpublishers.be

Copyright © 2004-2022. All Rights Reserved.

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT