borstvoedingsmethode

De borstvoedingsmethode

Als je net bevallen bent en volledige borstvoeding geeft dan voorkomen hormonen (GnRH gonadotrofine releasing hormoon) dat je ovuleert en een eisprong hebt. Dit heet de lactatie-amenorrhoe methode of borstvoedingsmethode.

borstvoedingsmethodeDe borstvoedingsmethode

Zolang je borstvoeding geeft krijg je dus geen eisprong en geen menstruatie en ben je op een natuurlijke manier beschermd tegen een nieuwe zwangerschap.

Een volledige borstvoeding is dat je minimaal 4 keer per dag borstvoeding geeft en niet alleen afkolfd. Als je toch merkt dat je wat bloedverlies hebt dan is het verstandig dat je toch een andere methode van anticonceptie kiest. Na 5 maanden wordt deze natuurlijke manier van anticonceptie onbetrouwbaarder en kies je beter een andere methode als je niet weer zwanger wilt worden. De borstvoedingsmethode werkt voor vrouwen die minder dan een half jaar geleden zijn bevallen en een volledige borstvoeding op verzoek van de baby geven.

Je moet ook niet 56 dagen na de bevalling ongesteld geweest zijn want dan voorkomt het hormoon GnRH de eisprong niet meer.

Let goed op de signalen van je lichaam (cervixslijm) die aangeven wanneer er een eisprong optreedt en wanneer je ongesteld gaat worden.

De kans dat je zwanger wordt is het kleinst in de eerste 3 maanden na de bevalling daar wordt het risico steeds groeter en na 6 maanden is de borstvoedingsmethode niet betrouwbaar meer.

Voordelen van de borstvoedingsmethode zijn:

  • Het kost niets
  • Je hoeft niet naar de huisarts
  • Je voedt je kind en je beschermt jezelf tegen zwangerschap
  • Je hoeft 6 maanden lang niet aan je anticonceptie denken.

Nadelen van de borstvoedingsmethode zijn:

  • Het is niet heel betrouwbaar
  • Je moet je baby de borst geven als daarom gevraagd wordt
  • Als borstvoeding moeilijk is dan werk deze methode niet

anticonceptiemethoden.be is een uitgave van Internet Publishers BVBA
Schoolstraat 18, 2970 Schilde - www.internetpublishers.be

Copyright © 2004-2022. All Rights Reserved.

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT