anticonceptiering

De anticonceptiering voor vrouwen

De anticonceptiering is flexibele ring die je maandelijks inbrengt in je vagina. De ring bevat een kleine hoeveelheid van dezelfde hormonen (oestrogenen en progesteron) die de anticonceptiepil bevat.

De anticonceptiering is een buigzame, doorzichtige, bijna kleurloze ring met een diameter van 5,4 centimeter en een doorsnede van 4 mm en de hormonen worden in je cyclus langzaam vrijgegeven en voorkomen een zwangerschap.

anticonceptieringJe dokter zal het je uitleggen hoe je de ring in moet brengen en daarna kan je het iedere maand zelf doen. De ring moet precies 3 weken blijven zitten dan heb je, net zoals bij de pil, één stopweek. In de stopweek krijg je, na 2 tot 3 dagen een bloeding op. Na de stopweek van 7 dagen moet u weer op dezelfde dag de nieuwe ring inbrengen. De werking is hetzelfde als d pil maar het voordeel is dat je er maar een keer in je cyclus aan hoeft te denken. in plaats van iedere dag de pil te nemen.

De hormonen zorgen ervoor dat er geen eisprong komt, dat het baarmoederslijmvlies (Cervix slijm) verandert  zodat een eventueel bevruchte eicel zich moeilijk kan innestelen en dat de baarmoederhals verandert zodat de zaadcellen niet meer de baarmoeder kunnen binnen dringen.

Voordelen van de anticonceptiering:

  • je hoeft maar een keer in de drie weken aan je anticonceptie te denken
  • het vermindert klachten als je veel last hebt van je menstruatie
  • als je stopt met de ring ben in je in principe weer direct vruchtbaar
  • bij goed gebruik is het een betrouwbare methode met weinig bijwerkingen

Nadelen van de anticonceptiering:

  • je moet iedere maand stipt op tijd een nieuwe ring inbrengen
  • je kan de ring kwijtraken bij een moeilijke stoelgang
  • je moet steeds op tijd de ring inbrengen en verwijderen
  • je moet het ook niet erg vinden om iets in je vagina te hebben zitten
  • de anticonceptiering is wat duurder dan de pil

Sommige leveranciers hebben een ‘reminderservice‘ die je per mail of sms attenderen op het plaatsen of verwijderen van de ring.

Hormoonspiraal

Een vergelijkbaar alternatief anticonceptiemiddel is de hormoonspiraal. Het hormoonspiraal is een T-vormig plastic voorwerp van ongeveer 3,5 cm lang met een staafje progesteron hormoon. Het grote verschil is dat je het spiraaltje maar eens in de 5 jaar hoeft in te brengen.

Het progesteron wordt langzaam afgegeven aan het baarmoederslijmvlies (endometrium) dat daardoor niet meer groeit en ongevoelig wordt voor de oestrogene hormonen die nog in de eierstokken gemaakt worden. Het slijm in de baarmoedermond wordt daardoor taaier en de zaadcellen kunnen  zich daarom niet door de baarmoeder verplaatsen en de eicel bevruchten.

Het baarmoederslijmvlies wordt steeds dunner onder invloed van het hormoon progesteron zodat er tijdens de menstruatie maar heel weinig tot geen bloedverlies zal zijn. Voor veel vrouwen is at een prettig bijkomend voordeel. De betrouwbaarheid van het hormoonspiraaltje is hoog.

Het hormoonspiraaltje wordt door de dokter geplaatst en kan tot 5 jaar in de baarmoeder blijven zitten waarna het pas weer verwisseld hoeft te worden.

De hoeveelheid hormoon die dagelijks wordt afgegeven is veel minder dan bij de pil en in het algemeen veroorzaakt het hormoonspiraal vrijwel geen klachten behalve in het begin soms wat doorbraak bloedingen en buikpijn.

anticonceptiemethoden.be is een uitgave van Internet Publishers BVBA
Schoolstraat 18, 2970 Schilde - www.internetpublishers.be

Copyright © 2004-2022. All Rights Reserved.

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT