anticonceptiepil

De anticonceptiepil voor vrouwen

De anticonceptiepil is een klein pilletje met (meerdere) hormonen die je elke dag op ongeveer hetzelfde tijdstip moet innemen. De ‘pil’ is het bekendste en meest gebruikte anticonceptiemiddel in de wereld en ook veel gebruikt in België.

Het hormoon oestrogeen in de anticonceptiepil zorgt voor een ‘normaal’ bloedingspatroon dat lijkt op een gewone cyclus en menstruatie maar zorgt ervoor dat:

 1. er geen eisprong komt
 2. dat het baarmoederslijmvlies (Cervix slijm) verandert  zodat een eventueel bevruchte eicel zich moeilijk kan innestelen
 3. dat baarmoederhals verandert zodat de zaadcellen niet meer de baarmoeder kunnen binnen dringen

Onderzoek en ontwikkelingen hebben er in de afgelopen 50 jaar voor gezorgd dat de samenstelling en werking van de anticonceptiepil steeds verder verbeterd is.

anticonceptiepilVerschillende soorten anticonceptiepil

Tegenwoordig worden steeds meerfasen pillen voorgeschreven waarbij de hoeveelheid hormonen aangepast is aan het moment in de cyclus. In één fase anticonceptiepil is de hormonale samenstelling iedere week gelijk.

Bij een twee fase pil is de samenstelling van de pil de eerste en tweede helft van de cyclus verschillend. In 3 fasen pillen verschilt de samenstelling zelfs wekelijks. Tenslotte zijn de vier-fasen pillen het nieuwst en is de hormonale samenstelling telkens verschillend om het hormonale patroon van de vrouw zo nauwkeurig mogelijk te volgen.

De meest vrouwen krijgen de een-fase pillen voorgeschreven en alleen de twee en drie fasen pillen op specifieke indicaties. De pil is verpakt in een strip per cyclus (ongeveer 28 dagen) en iedere dag moet er één pil ingenomen worden in de juiste volgorde. In de stopweek van ongeveer 7 dagen wordt er geen pil geslikt en daarna weer telkens 3 weken een pil per dag.

In de stopweek krijg je een bloeding, de onttrekkingsbloeding, die meestal korter en minder hevig dan bij een normale menstruatie. De nieuwste pillen slik je iedere dag en is er geen stopweek meer.

Deze strips bevatten dan 24 of 26 werkzame tabletten en 4 of 2 pillen zonder werkzame stof (placebo’). Het voordeel is dat je iedere dag een pil neemt en je daardoor minder snel weer de pil vergeet in te nemen na de stopweek. De twee en drie fasen pillen moet je in de juiste volgorde slikken zoals ze in de strip verpakt zijn. Normaal gezien is bij het slikken van de pil je periode 28 dagen.

De pil wordt door verschillende fabrikanten onder verschillende namen op de markt gebracht. De hormoonsamenstelling verschilt wel wat tussen de verschillende fabrikanten. Je huisarts of apotheker kan je daarover adviseren. Normaal gezien kan je ook best wisselen van merk om te ervaren welke pil er het best bij je past.  Als je overgeeft of vaak diaree hebt dan kan de werkzaamheid en betrouwbaarheid van de pil afnemen omdat de hormonen dan niet voldoende in je lichaam terecht komen en blijven. Ook sommige antibiotica kunnen de werkzaamheid beïnvloeden.

De voordelen van de anticonceptiepil:

 • Bij juist gebruik een lage Pearl Index, dus lage kans om zwanger te worden
 • Minder bloedverlies (en daardoor minder kans op bloedarmoede)
 • Minder pijn tijdens de ongesteldheid
 • Bij pilgebruik kan met de meeste pillen de bloeding gemakkelijk worden verschoven (bijvoorbeeld in verband met vakanties e.d.)
 • De pil kan helpen om acne te verminderen
 • De pil is niet zo duur
 • De pil is gemakkelijk verkrijgbaar
 • Als je de pil regelmatig inneemt hoef je je geen zorgen te maken tijdens het vrijen
 • Onderzoeken tonen aan dat je minder risico op eierstok- en baarmoederkanker hebt

De nadelen van de anticonceptiepil:

 • De pil moet je elke dag (op dezelfde tijd) innemen
 • Je kan bijwerking krijgen zoals lichte tussentijdse bloedingen, gespannen borsten, minder zin in seks, misselijkheid, gewichtstoename, hoofdpijn en acne
 • Je hebt een groter gezondheidsrisico als je ook rookt en de pil gebruikt
 • Je moet de eerste keer naar je huisarts om de pil te krijgen

Als je met de anticonceptiepil stopt word je snel weer vruchtbaar en kan je zwanger worden maar in de praktijk kan het toch wel even duren voordat je lichaam weer de natuurlijke cyclus aanneemt.

Raadpleeg altijd eerst je arts voordat je begint met de anticonceptiepil. Met het recept kan je dan bij de apotheek de pil halen.

anticonceptiemethoden.be is een uitgave van Internet Publishers BVBA
Schoolstraat 18, 2970 Schilde - www.internetpublishers.be

Copyright © 2004-2022. All Rights Reserved.

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT