Hormonale voorbehoedsmiddelen

Hormonale voorbehoedsmiddelen

Hormonale voorbehoedsmiddelen zijn vrouwelijke hormonen die de natuurlijke menstruatiecyclus veranderen. En zorgen ervoor dat er geen eitje rijpt in de eierstok, dat het slijm in de baarmoedermond taai wordt, de zaadcellen niet in de baarmoeder kunnen komen en dat het baarmoederslijmvlies (cervix slijm) verandert zodat de innesteling van een bevruchte eicel niet mogelijk is.

De vrouwelijke hormonen oestrogenen en progesteron worden als combinatie gebruikt maar ook alleen het progesteron hormoon als een enkelvoudig preparaat. Hormonale anticonceptie is, als je het correct gebruikt, heel betrouwbaar. Progestageen heeft dezelfde eigenschappen als progesteron, een hormoon dat voornamelijk bij vrouwen voorkomt na de eisprong en tijdens de zwangerschap. Progesteron zorgt voor een kleine verhoging van de temperatuur (0,3 tot 0,9 °C) bij vrouwen na de ovulatie. De temperatuurmethode en de sympto-thermale methode als voorbehoedmethoden zijn hierop gebaseerd. Progesteron heeft invloed op:

  • de productie en samenstelling van het slijm in de baarmoederhals. Het cervix slijm wordt troebel en taai en daardoor ondoordringbaar voor zaadcellen
  • de afgifte van de ‘regel hormonen’, follikel stimulerend hormoon (FSH) en het luteïniserend hormoon (LH), worden aangemaakt om de oestrogeenproductie te ondersteunen waardoor de ovulatie geremd wordt

Deze twee effecten samen zorgen ervoor dat de vrouw niet of nauwelijks vruchtbaar is. Oestrogeen is het belangrijkste hormoon dat vrouwelijke cyclus regelt. De pubertijd begint bij de jonge vrouw door de productie van oestrogeen in haar eierstokken en zorgt voor de ontwikkeling van onder andere de baarmoeder, geslachtsorganen en borsten en regelt de menstruatiecyclus en zorgt voor seksuele verlangens.

Hormonale voorbehoedsmiddelenHormonale voorbehoedsmiddelen

Hormonale voorbehoedsmiddelen werken op 3 manieren om bevruchting en innesteling van de bevruchte eicel tegen te gaan:

  • Het progestageen en oestrogeen beïnvloeden samen de hypofyse waardoor eicellen niet rijpen en er geen ovulatie plaatsvindt met als gevolg dat ook géén bevruchting of zwangerschap kan optreden
  • Het progestageen zorgt voor dik en kleverig slijm in de baarmoederhals en dit cervix slijm voorkomt dat zaadcellen de baarmoeder kunnen bereiken
  • Het progestageen zorgt ervoor dat de baarmoeder ongeschikt wordt voor innesteling van een (eventueel) bevruchte eicel

Hormonale voorbehoedsmiddelen gebruiken beide vrouwelijke hormonen (oestrogenen en progesteron(combinatie preparaat) of alleen het progesteron hormoon (enkelvoudig preparaat). De pil voor vrouwen bestaat sinds het begin van de jaren 60 en is eigenlijk niet meer weg te denken uit de betrouwbare anticonceptie middelen. De hormonen kan je innemen door het dagelijks slikken van een pil maar ook via een pleister of een implantaat zodat voor iedere vrouw wel een passende toedieningsvorm te kiezen is. Hormonale voorbehoedsmiddelen als combinatiemiddelen van oestrogeen en progesteron zijn:

Enkelvoudige hormonale voorbehoedsmiddelen met alleen progesteron:

Je kan hormonale voorbehoedsmiddelen gebruiken als je zo min mogelijk met je anticonceptie bezig wilt zijn, een betrouwbaar middel wilt gebruiken enals je het niet erg vindt om je natuurlijke cyclus te beïnvloeden.

Maar als je geen bijwerkingen wilt of als je gezondheid een risico loopt als je een hormonaal anticonceptiemiddel gebruikt wat kan voorkomen als je ouder bent dan 35 jaar en je rookt of last (gehad) hebt van bepaalde aandoeningen zoals een hartinfarct, hersenbloeding, diepe veneuze trombose of longembolie, gebrek of tekort aan sommige stollingsfactoren in je bloed, borst- of baarmoederkanker, ernstige leverfunctiestoornissen of een bepaalde vorm van geelzucht in de zwangerschap.

Ga altijd eerst langs bij je huisarts voordat je hormonale anticonceptiemiddelen gaat gebruiken.

anticonceptiemethoden.be is een uitgave van Internet Publishers BVBA
Schoolstraat 18, 2970 Schilde - www.internetpublishers.be

Copyright © 2004-2022. All Rights Reserved.

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT