Barriere anticonceptiemiddelen

Barriere anticonceptiemiddelen

Barriere anticonceptiemiddelen zorgen er letterlijk voor dat zaadcellen niet bij een eicel kunnen komen. Naast sterilisatie, dat in een apart hoofdstuk beschreven is, zijn dit de belangrijkste barriere anticonceptiemiddelen:

Barriere anticonceptiemiddelenCondoom voor de man

Een condoom is een elastisch rubber/latex hoesje dat om de stijve penis van de man gedaan wordt om te voorkomen dat zaadcellen  bij de vrouw binnenkomen.

De meeste condooms zijn van rubber en stevig maar dun. Een bijkomend voordeel is dat het niet alleen een anticonceptie middel is maar ook tegen geslachtsziektes beschermd.

Condooms zijn in vele verschillende soorten te koop met verschillende eigenschappen zoals ribbels, smaakjes of een verdovend middel om het orgasme van de man uit te stellen. Condooms kunnen ook een zaaddodende crème bevatten voor extra zekerheid om een bevalling te voorkomen.

Pessarium  en portio kapje

Het pessarium occlusivum is voorbehoedsmiddel dat voorkomt dat zaadcellen in de baarmoeder kunnen komen. Het pessarium is een afgesloten rubberen ring die aan de bovenkant van de vagina over de baarmoedermond geplaatst wordt. Het femcap of portiokapje is een siliconen kapje die precies over de baarmoedermond past. De vrouw moet voor de geslachtsgemeenschap het pessarium inbrengen en kan enkele uren blijven zitten voordat het verwijderd en schoongemaakt moeten worden.

Condoom voor de vrouw

Het vrouwencondoom is een kunststof zakje met twee ringen waarvan er één diep in de vagina gedrukt moet worden en de ander buiten de vagina blijft. Het zaad wordt, net zoals bij het condoom voor mannen, opgevangen. Het is betrouwbaarder dan een mannencondoom omdat het al geruime tijd voor de geslachtsgemeenschap geplaatst kan worden waardoor de kans op vergeten veel kleiner is.

Het (vrouwen)condoom of pessarium gebruik je het best als je geen invloed wilt uitoefenen op (hormonale) processen in je lichaam en je liever je natuurlijke cyclus wilt houden maar je vruchtbaarheid niet wilt beperken. Ook als je niet dagelijks aan je anticonceptie wil moeten denken en je ook liever geen bijwerkingen hebt van andere middelen.

Het (vrouwen)condoom of pessarium gebruik je beter niet als je niet tegen rubber kunt. Maar ook niet als je niet teveel geld wilt uitgeven aan je anticonceptie en je de betrouwbaarheid niet wilt laten afhangen van je eigen handigheid of het vrijen niet wilt onderbreken voor een anticonceptiemiddel. Dat geldt eigenlijk alleen voor het mannencondoom; het pessarium en het condoom voor vrouwen kan je al eerder inbrengen.

Je hoeft deze barrièremiddellen eigenlijk alleen te gebruiken in de vruchtbare periode van de vrouw en het is een goede aanvulling voor de natuurlijke anticonceptiemethoden.

anticonceptiemethoden.be is een uitgave van Internet Publishers BVBA
Schoolstraat 18, 2970 Schilde - www.internetpublishers.be

Copyright © 2004-2022. All Rights Reserved.

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT