Anticonceptie na de bevalling

Anticonceptie na de bevalling

Het is moeilijk te zeggen hoe lang het duurt voor je na een bevalling opnieuw zin krijgt in seks. Nog moeilijker is het om aan te geven wanneer precies je opnieuw vruchtbaar bent en dus opnieuw zwanger kunt worden. Vrouwen die borstvoeding geven zijn minder vruchtbaar, maar dat betekent niet dat een zwangerschap uitgesloten is. Wil je dus niet onmiddellijk terug een baby in je buik, dan start je het best met gebruik van anticonceptie na de bevalling vanaf de 21ste dag na de bevalling.

Anticonceptie na de bevallingVoed je je baby zelf?

Zolang je borstvoeding geeft en je niet opnieuw menstrueert, is de kans dat je opnieuw zwanger raakt erg klein. Maar zodra je de borstvoeding begint af te bouwen, afkolft of opnieuw menstrueert, neemt je vruchtbaarheid opnieuw toe.

Mama’s die weer willen starten met anticonceptie na de bevalling en opnieuw de pil willen gebruiken, nemen de eerste zes weken na de bevalling best een pil met enkel progestageen (de zogenaamde minipil), omdat die geen invloed heeft op de melkproductie. De hormonen komen via de moedermelk wel bij je baby terecht, maar dat kan geen kwaad. Starten met de minipil doe je het best voor de 21ste dag na de bevalling. Start je later, dan kan het aangewezen zijn om aanvullende bescherming te gebruiken. Zodra je je borstvoeding begint af te bouwen en minstens zes weken borstvoeding gegeven hebt, kan je overschakelen op een gewone pil of een implantatiestaafje.

Wie kiest voor een spiraaltje, kan dat pas vier tot zes weken na de bevalling laten plaatsen. Noch een koperspiraaltje, noch een hormoonspiraaltje heeft een invloed op de melkproductie.

Krijgt je kindje flesvoeding?

Vanaf de 21ste dag na de bevalling kan je in principe kiezen welk voorbehoedsmiddel je wil gebruiken, met uitzondering van een spiraaltje dat pas vier tot zes weken na de bevalling geplaatst kan worden. Wil je vroeger starten met contraceptie, dan kies je best voor een niet-hormonale methode, een condoom bijvoorbeeld, of een pil met enkel progestageen (minipil). Wie wacht to na de 21ste dag, gebruikt in het begin best nog extra bescherming.
Praat in elk geval met je arts over anticonceptie. Hij of zij is het best geplaatst om, rekening houdend met jouw wensen en jouw specifieke situatie, een geschikt voorbehoedsmiddel aan te raden.

Anticonceptie na de bevalling

De meeste vrouwen laten graag wat tijd tussen twee zwangerschappen, of willen hun lichaam graag de tijd geven om te ontzwangeren, maar dat is natuurlijk geen vaste regel.  Heb je geen zin om opnieuw met anticonceptie na de bevalling te starten en zou je het niet erg vinden om snel opnieuw zwanger te zijn, dan is dat natuurlijk jouw persoonlijke keuze. Laat je niets aanpraten wat jij en je partner eigenlijk niet écht willen.

anticonceptiemethoden.be is een uitgave van Internet Publishers BVBA
Schoolstraat 18, 2970 Schilde - www.internetpublishers.be

Copyright © 2004-2022. All Rights Reserved.

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT