Anticonceptie

Anticonceptie: een bewuste keuze

Vandaag is anticonceptie voor velen onder ons vanzelfsprekend geworden. Katrien Vermeire, Beleidsmedewerker preventie van ongeplande zwangerschap bij Sensoa, benadrukt het belang van een geïnformeerde keuze.

AnticonceptieHoe is de anticonceptiecarrière veranderd doorheen de decennia?

“De anticonceptiecarrière is een recent begrip. In vergelijking met 20 à 30 jaar geleden is de seksuele periode van mensen veel langer geworden. Ook worden zwangerschappen meer gepland. Hierdoor gebruiken vrouwen langer anticonceptie en meer verschillende anticonceptiemiddelen dan vroeger. In die zin spreken we van een carrière.”

Is er een evolutie op vlak van anticonceptie doorheen de levensjaren van een vrouw?

“We zien dat veel meisjes starten met het condoom (soms gecombineerd met de pil) en dan overgaan op de pil. Deze wordt gewoonlijk lang genomen, maar na een bevalling is het voor veel vrouwen even zoeken naar het conceptiemiddel dat dan het best aansluit bij hun nieuwe levensfase. Zeker als er nog een kinderwens is. Over het algemeen zien we dat vrouwen na een bepaalde leeftijd gemakkelijker overschakelen naar een spiraaltje.”

Zijn er anticonceptievormen die worden aangeraden in specifieke levensfasen?

“Men gaat er tegenwoordig vanuit dat het meest betrouwbare middel het middel is dat het beste aansluit bij wat je wil. Als je iets gebruikt waar je zeer tevreden van bent, dan ga je dit beter gebruiken. Er bestaan geen algemene richtlijnen over welk middel je in welke levensfase moet gebruiken. Je moet zelf bepalen wat belangrijk is voor jou. Heb je een onregelmatig leven? Wil je zelf iets inbrengen of niet? Wil je controle over je menstruatie cyclus?”

Wat is er veranderd op het vlak van de anticonceptiemiddelen zelf?

“Zowel naar samenstelling als naar gebruikschema’s zijn er veel middelen bijgekomen. Doordat er meer keuze is, is het belangrijker geworden om vrouwen hierover te informeren en te sensibiliseren. Vrouwen worden er meer bewust van gemaakt dat ze een anticonceptiemiddel moeten kiezen waar ze zich goed bij voelen. Ondanks de keuze, leeft er ook wel wat ongenoegen.

Toen de pil werd uitgevonden, ervoeren vrouwen dit als een bevrijding. De nadelige effecten werden er toen bijgenomen. Nu hebben vrouwen echter veel meer verwachtingen naar anticonceptie toe. Maar jammer genoeg bestaat het ideale anticonceptiemiddel niet.”

Waarom moeten we er bij stilstaan dat het wel eens kan mislopen?

“Niet alleen het mechanisch middel kan falen, ook wij zijn niet onfeilbaar. Toch hoor je nog vaak: ‘Ik begrijp niet dat je in deze tijd nog ongepland zwanger kan worden.’ Dat zorgt er echter voor dat vrouwen die alsnog ongewenst zwanger worden met een schuldgevoel worden opgezadeld of zich zelfs dom voelen. Dit op een moment dat zij een enorme crisis ervaren. Stigmatisering neemt op dat moment de energie weg om een beslissing te nemen over wat te doen met de ongeplande zwangerschap.

We willen enerzijds vrouwen informeren over de  anticonceptiemiddelen die voor handen zijn en over de mogelijkheden die er zijn als het toch zou mislopen en anderzijds willen we de maatschappij duidelijk maken dat niet elke vrouw bij het begin van haar zwangerschap op een roze wolk zweeft.”

Leeft er bij koppels de misvatting dat je kan kiezen wanneer je zwanger wordt?

“Door anticonceptie leeft er het idee dat we alles kunnen plannen. Dat klopt wat betreft het voorkomen van een zwangerschap, maar het zwanger worden heb je niet onder controle. Het is niet omdat je stopt met je anticonceptiemiddel dat je de volgende maand zwanger bent. Dit is een belangrijke boodschap voor jongvolwassenen die bezig zijn met gezinsplanning.”

Welke tips kan je meegeven bij het kiezen van een geschikt anticonceptiemiddel?

“Informeer je over de mogelijkheden en sta stil bij wat belangrijk is voor jou. Durf ook je behoeften en je vragen te bespreken met je arts. Anders ga je misschien naar huis met een anticonceptiemiddel dat helemaal niet geschikt is voor jou. Onderzoek toont aan dat je op voorhand infomeren en vragen stellen de kwaliteit van het anticonceptieconsult alleen maar verbetert.”

Dit artikel verscheen ook op intiemevragen.be

anticonceptiemethoden.be is een uitgave van Internet Publishers BVBA
Schoolstraat 18, 2970 Schilde - www.internetpublishers.be

Copyright © 2004-2022. All Rights Reserved.

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT